Waarschuwing: spam en scam van MVMT via contactformulieren

Trends
De afgelopen tijd zijn we steeds vaker meldingen tegengekomen van bedrijven die via contactformulieren ongevraagde berichten versturen. Een veelvoorkomende vorm van deze berichten lijkt op een samenwerkingsverzoek van bekende merken, zoals in dit voorbeeld over het horlogemerk MVMT.

Een typisch bericht kan er als volgt uitzien:

Hallo, Wij zijn het horlogemerk MVMT en we zijn momenteel op zoek naar uitbreiding van ons bedrijf op de Nederlandse markt en het vergroten van de merkbekendheid op online platformen. Merkinformatie: https://www.facebook.com/MVMT Ik schrijf deze e-mail om uw hulp te vragen bij het implementeren van onze marketingstrategie. Ons doel is om de merkbekendheid te vergroten en een stabiele en langdurige klantenbasis te waarborgen. Ik heb uw hulp nodig voor enkele diensten, zoals social media marketing (Instagram-advertenties, Facebook-advertenties), betaalde zoekadvertenties (Google Ads). Als uw bedrijf voldoet aan de bovengenoemde eisen, zullen we in detail de strategie voor de service, het implementatieplan en de kosten met u bespreken. We kijken ernaar uit om zaken met uw bedrijf te doen. Bedankt, Karen Harris MVMT Watches

Veelal wordt dezelfde naam (Karen Harris) of (Nicole Harris) gebruikt. Hoewel dit bericht echt lijkt, is het belangrijk om extra voorzichtig te zijn. Oplichters sturen vaak dit soort berichten om bedrijven over te halen te reageren. Uiteindelijk proberen ze persoonlijke of bedrijfsgegevens te stelen of geld te laten overmaken voor diensten die niet bestaan. Na contact op te nemen met 'Harris' word je gevraagd om een bedrag over te maken met kans op een opdracht, waarna uiteraard een dergelijke opdracht nooit zal worden uitgegeven. Trap er dus niet in!

Hoe herken je een mogelijk scam-bericht?

  • Onverwacht contact: Je hebt geen eerdere afspraken met dit bedrijf en verwacht geen bericht van hen.
  • Algemeen bericht: Het bericht is niet specifiek en lijkt voor iedereen bedoeld, zonder persoonlijke details over jouw bedrijf.
  • Bekende merknamen: Oplichters gebruiken soms de naam van een bekend merk om vertrouwen te wekken, maar het is altijd goed om te controleren of het echt is.
  • Onveilige links: Klik niet zomaar op links in dit soort berichten, vooral niet als ze naar sociale media of onbekende websites leiden.

Blijf alert, en als je zo'n bericht ontvangt, meld het dan als spam of scam in je mailbox.

Over de auteur
Steven Maas

Steven is eigenaar van Rootsteps, wordt enthousiast van nieuwe technieken, houdt zich bezig met klantcontact, content-creatie, user experience design en Search Engine Marketing.