Waarom WordPress verleden tijd is

Natuurlijk wil je weten Waarom WordPress verleden tijd is. Althans, laten we het zo zeggen: waarom jij geen WordPress wil gebruiken. Dat leggen we je graag uit aan de hand van wat voorbeelden, want WordPress heeft voor serieuze ondernemers niet het eeuwige leven. Je WordPress website maakt een transformatie mee, en jij wilt weten waarom dat invloed heeft op jou!

Nadelen gebruik van WordPress CMS

Het gebruiken van een WordPress CMS heeft wat nadelen. De nadelen zijn onder webdevelopers veelal bekend, maar jij wil daar als ondernemer meer van weten! Voordat je verder leest over de nadelen, moet je weten dat wij zelf jarenlang met WordPress hebben gewerkt. Ging ook lang goed. Maar dan komt dat moment dat je ziet dat het beter kan. Inmiddels hebben we de stap gemaakt om zelf te ontwikkelen en kunnen we je gerust vertellen waarom WordPress voor ons verleden tijd is. WordPress Bye!

WordPress is niet veilig (genoeg)

WordPress websites brengen vaker dan gewoonlijk beveiligingsrisico's met zich mee. Ze worden zo vaak en zo eenvoudig gehackt dat kinderen van 8-11 jaar ermee beginnen te oefenen. Gewoon voor de lol, je website naar de knoppen helpen. En geef ze eens ongelijk. Het was als kind toch ook super grappig om dingen kapot te maken?

Maar hoe kan dat dan?

Waarom? Omdat het overal te vinden is. WordPress is het meest gehackte CMS. Hackers hebben daar simpelweg de meeste doelwitten voor het uitkiezen. Bovendien zijn veel plugins niet echt wat je noemt solide. Geschreven door iemand op zolder (niets mis mee!). Later niet meer onderhouden. Geen zin meer. Wereldreis. Geen idee... Maar uiteindelijk zitten er gapende gaten in de beveiliging.

Hoe dat werkt? Check de video-loop over WordPress veiligheid hiernaasthieronder!

Uitleg video, WordPress veiligheid

 • Je klikt (goed bezig!)
 • Database wordt opgehaald
 • Hacker onderschept de aanvraag
 • Hacker plaatst z'n eigen data
 • Website wordt geladen
 • WordPress website gehacked!

De hacker kan afhankelijk van zijn skills, je gedrag op internet volgen. Hij kan met een beetje geduld je accountgegevens achterhalen. Factuur- en bankgegevens inzien. Vervolgens je camera aanzetten. Je foto's downloaden. Meekijken met de meest interessante natuurfilmpjes. Maar nog veel erger: je schoonmoeder bellen. Namens jou...

Bronnen:

WordPress kost je (uiteindelijk) een rib uit het lijf

WordPress website kosten lijken in het begin mee te vallen. De maker van de website biedt het voor een paar euro aan (misschien beetje overdreven), en je kunt er binnen een paar dagen mee aan de slag. Yippie!

Hoe het meestal gaat...

Maar dan beginnen de updates te komen. Die plugin moet bijgewerkt worden vanwege een fix in de 'beveiliging. Werkt hij niet meer samen met de rest van de website. Heb je dat gefixt, werkt je template of thema niet mee omdat de plugins zijn aangepast. Gevolg is dat het webdesign niet meer is wat het was. Je denkt, "fakkit: ik werk alles bij!"... Jammer, website is kapot en je moet een back-up terugzetten zonder de beveiligingsupdates.

Ctrl-alt-delete WordPress

Je hebt al gauw geen zin meer om de rekeningen te betalen: logisch. En je verhuist je website naar een andere hosting-partij: niet zo logisch. Maar goed. De problemen blijven zich herhalen totdat je de website opheft of uiteindelijk wil overstappen op een professionele website. Je hebt tot dat punt eigenlijk alleen maar geld uitgegeven en (met je website) helemaal nada verdiend.

WordPress is langzaam

WordPress is langzaam. WordPress kent het woord snelheid ook niet... Het is super traag of minder traag, maar nooit echt wooooow snel.

WordPress laadt overbodige scripts en styling

Veel van de scripts en styling die geladen wordt op een WordPress website is overbodig.

In bijna alle WordPress gevallen is een groot deel van de styling en scripts niet eens in gebruik genomen. WordPress laadt het, want misschien is het ooit nodig om er iets mee te doen. Handig voor wie de WordPress website wil maken; maar niet handig voor de eindgebruiker!

Inefficient WordPress database mechanisme

Het maakt gebruik van een standaard web-oplossing: een inefficiënt database mechanisme om informatie uit de database op te halen. Voor de leken onder ons: er wordt elke keer dat jij met je muis klikt, opnieuw een verbinding geopend om tabellen op te halen met informatie. Soms zelfs van tabellen die (wederom) helemaal niet nodig zijn voor die ene klik. Laat duidelijk zijn: dit is normaal. Maar wat nog duidelijker moet zijn: het kan beter!

Uitleg video, WordPress laadtijd

 • Je klikt!
 • De volledige database wordt opgehaald
 • De website wordt geladen door je browser
 • ~800ms later zie jij de website
 • Nu klik je een keer op een goede website...
 • De database haalt alleen op wat nodig is
 • De website is geladen in ~500ms! Tadaa!

Je begrijpt wel dat dit een voorbeeld is. Het beste alternatief voor WordPress is dus een goede website, die ervoor zorgt dat randelementen en de data die erbij hoort, niet worden geladen. De server wordt minder belast en hoeft niet meer zoveel data op te halen. Resultaat: ~300ms besparing.

Rommelige WordPress database

Ok, misschien heb jij hier niks aan, maar goed. Los van het mechanisme wat gebruikt wordt, is de database zelf ook erg rommelig.

Waarom is 't hier zo rommelig?

Dat komt niet per se door WordPress zelf maar doordat derden plugins maken waar WordPress websites grotendeels van afhankelijk zijn gemaakt. Al die plugins werken net even anders en hebben hun eigen tabellen nodig. Niet relaxed! Voor de maker niet, maar voor jou ook niet. Want de maker factureert jou meeruren die hij besteedt in zijn rommelige zoldertje. Zo kun je het zien...

WordPress is (heel erg) langzaam

Weet je nog dat we zeiden dat WordPress langzaam is? Nou, doe dat keer 2, want hij is dus nog veel langzamer.

Hoe meer plugins, hoe trager je website.

Veel WordPress websites gebruiken wel 10 tot 20 plugins. Bij iedere plugin kun je gemakkelijk 50-100 ms optellen bij de laadtijd. Nu denk je... 'wow, 50 ms'.

Denk even na: 1 plugin staat gelijk aan 5% - 10% van de laadtijd van een 'goed functionerende website'. Heb je dus 10 plugins, dan ben je tot wel twee keer zolang bezig dan dat nodig is.

Rekenvoorbeeldje

 • Je WordPress website heeft 50 bezoekers per dag.
 • De pagina's moeten 10 extra plugins laden.
 • Iedere plugin vertraagt je WordPress website met 50ms.
 • De kale pagina laadtijden zijn ~500 ms per pagina
 • De bezoekers, bezoeken ieder 3 pagina's op je website.

Hoe traag deed WordPress erover om alles te laden?

Antwoord: ((50 x (10 x 50)) + 500) x 3 = 76.500 ms.
76,5 seconden...
Dat is wat ze samen kwijt zijn aan alleen al laadtijd. Laat dat even de komende 76,5 seconden bezinken... Ga gerust een kopje thee of koffie halen.

Check deze pagina op snelheid

De knop hieronder stuurt je naar Google Pagespeed Insights en voert een check uit op onze website (deze pagina). Je kunt er trouwens ook een adres invoeren van een andere website. Start je eigen onderzoek. We horen graag wat je bevindingen zijn!
Scores boven 80/100 zijn goed. Daaronder is off-limits!

Check deze pagina op snelheid

WordPress is slecht vindbaar

Dat lees je goed: slecht vindbaar.

WordPress begon als blogging CMS goed. Stond het ook om bekend. Vindbaarheid via grote zoekmachines was prima. Dikke mik. Je hoefde alleen maar een of twee plugins te installeren en het zat wel best... Totdat website snelheid en veiligheid om de hoek kwamen kijken. Toen viel WordPress een beetje in een zwart gaatje.

Zoekmachines vinden veiligheid, snelheid en kwaliteit belangrijk. Sorry, maar dan sta je met WordPress drie-nul achter. Dat geldt overigens niet alleen voor Google maar ook voor Bing en andere zoekmachines.

De Bottom-line voor WordPress

Bottom-line is: in sommige gevallen is WordPress een prima oplossing. Deze pagina is zoals je wel gemerkt hebt, een beetje getint door onze visie en filosofie. Je hoeft het er echt niet mee eens te zijn. WordPress is voor ons verleden tijd omdat het onze klanten simpelweg te lastig werd. Zij werden de dupe van veel van bovenstaande problemen. Soms ging het goed, veel vaker ging het fout en wij willen niet langer riskeren dat klanten hun doel niet behalen.

Denk aan ons om het alternatief voor WordPress te bespreken, want ben je overwegend om een website te laten maken? Neem al je ideeeën en huiswerk mee naar onze tekentafel. Maak met de knoppen hieronder een vrijblijvende afspraak.

Breng ons in contact met jou!

Laat je omzet liggen doordat marketingmiddelen niet optimaal functioneren? Benieuwd naar of het beter kan? Of het jou voldoende kan helpen? Breng ons met jou in contact door even te bellen of mailen. In een gesprek wordt veelal duidelijk of wij van meerwaarde kunnen zijn voor je!