Publicatiedatum: 02-12-2017
Bekeken: 10028

Waarom WordPress verleden tijd is

Het beste alternatief voor WordPress is geen kwestie van smaak, het is een kwestie van prioriteiten. Bedrijven weten in veel gevallen niet dat ze niet gemaakt zijn bij een WordPress-based website en komen gaandeweg met de vraag wat een goed alternatief is. Hierbij dus onze bijdrage om je een zo objectief mogelijk beeld te geven.

Nadelen van WordPress

WordPress heeft een aantal zwakke plekken die in veel gevallen prima op te lossen zijn met wat 'hacks' in thema's in plugins of op andere plekken. Op de meeste plaatsen zijn ze echter minder eenvoudig op te lossen en ben je gedwongen om na te denken over een alternatief. Hieronder enkele nadelen van WordPress:

  • Laadtijd / snelheid
  • Database
  • Styling flexibiliteit
  • Pluginafhankelijkheid
  • Veiligheidsproblematiek
  • Overbodige code

Laadtijden zijn suboptimaal

De laadtijden zijn suboptimaal en in veel gevallen ontoereikend om te voldoen aan moderne standaarden. Dit komt vooral doordat men een simpele WordPress installatie maakt en gebruik maakt van een thema van een derde partij. Ook al heb je dit thema gekocht, dan wil het nog niet zeggen dat de code in orde is. Veel ondernemers gaan af op het visueel aantrekkelijke, wat logisch is, maar vergeten daarbij een inspectie te doen in de code.

Hierboven: Een website wordt opgehaald met een muisklik, geeft de server opdracht om alle code te laden en vervolgens wordt de website geladen en weergegeven in de browser. Vervolgens ter vergelijking wordt alleen de noodzakelijk code opgehaald.

Database

De WordPress database is niet ingericht op snelheid. Veel afbeeldingen worden bijvoorbeeld opgevraagd via een database om ook bijvoorbeeld meta-data te versturen. Hoewel dit een kracht lijkt van WordPress is het vooral ook een zwakke plek omdat de websites hierdoor nooit 'echt' snel genoeg kunnen laden als basis uitgangspunt. De 'First Contentful Paint' is altijd vele malen hoger dan ieder ander CMS.

Styling flexibiliteit

De styling van thema's is vaak via een degelijke webbouwer goed te beïnvloeden. Maar dan volgt er een update voor het thema en maakt de website plotseling gebruik van andere ankerpunten. Veel WordPress websites kunnen door bij te werken naar de laatste versie, ineens niet meer functioneren.

Afhankelijkheid van plugins

WordPress website eigenaren zijn vaak afhankelijk van enorm veel code van derden om de website te laten functioneren zoals ze dat willen. Al deze plugins brengen nieuwe - in veel gevallen - ongebruikte code met zich mee. Dit vertraagt de website weer door de wijze waarop plugins gebruik maken van bepaalde kolommen in de database.

Veiligheidsproblematiek

De veiligheid van WordPress installaties wordt alom bekritiseerd en met een degelijke reden: er zijn nogal wat problemen. Gaatjes in de beveiliging maken het mogelijk dat websites in zijn geheel worden omgetoverd tot slapende zombies die meehelpen in DDOS-aanvallen. Ook zijn de pharma-hacks en clickjacking en brute force attacks redelijk eenvoudig en bovendien kosteloos uit te voeren door aanvallende partijen. Hoofdzakelijk de pharma-hack hebben wij al meermaals verholpen.

Bronnen:

  • exploit -db (zoek naar WordPress, alle exploits en hacks die je ziet staan brengen significante risico's met zich mee)
  • cvedetails (ieder jaar zijn er ongeacht updates weer nieuwe hacks en exploits beschikbaar)
  • hackertarget (Lees: 'Enumerate Users through Guessing')F
🎉
Dit is helemaal 't einde
Navigeer terug...