Bekeken:3078
Publicatiedatum:31-08-2021
Bijgewerkt:27-11-2022

8 dingen die je niet moet doen als je een domeinnaam kiest in 2021

Een domeinnaam is de hoeksteen van je website en speelt vaak een belangrijke rol in de keuze van startende ondernemers en innovators. Veel mensen denken dat je domeinnaam veel te zeggen heeft over het succes van je website. Maar is dat wel echt zo? Je leest hieronder enkele suggesties met dingen die je niet moet doen als je een domeinnaam kiest.

Ook in de 21e eeuw is een domeinnaam een heel belangrijk onderdeel van de marketing van een website. Een eenvoudige naam die de aard van de website of het bedrijf overbrengt kan helpen je te positioneren tussen de miljoenen andere websites die al beschikbaar zijn. Deze lijst bevat 8 dingen die je niet moet doen met het kiezen van een domeinnaam in 2021

18+, drank, roken, gokken

18+, drank, roken, gokken

01) Koop geen domeinen waar ook 'gokspellen', '18+' of 'verdovende middelen' op werden weergegeven

Domeinregistratie van dit soort domeinen kan riskant zijn. Vooral als je niet weet wie de eigenaar is geweest. Mocht je ooit een domeinnaam zo graag willen aanschaffen dat je de verkoper wilt benaderen, check dan eerst even of er gokspellen, casino's en 'adult-content' op de site aanwezig is geweest.

Domeinen hebben een historie en die kun je eenvoudig checken via de Wayback Machine bijvoorbeeld. Zoekmachines hebben de neiging om de historie van een domeinnaam mee te nemen in alle algoritmische berekeningen. Als de vorige eigenaar advertenties of content in deze categorieën liet zien dan zou je dat via de Wayback Machine moeten kunnen detecteren. Het kan lang duren voordat een domein zich herstelt van de labels 'gokspellen' en 'adult'.

02) Maak de extensie van je domein geen onderdeel van je bedrijfsnaam.

Als je met de online zaken van je bedrijf en de marketing begint, kan het verleidelijk zijn om een domeinnaam te maken waarin de bedrijfsnaam volledig verwerkt zit in de extensie van het domein. Je krijgt dan domeinen zoals:

  • youtu.be
  • live.ly
  • abc.xyz (Google's moederbedrijf)
  • bit.ly (Url shortener, handig!)
  • active.ly

Het betrekken van de extensie van de domeinnaam lijkt een interessante manier om meer aandacht te krijgen - het is opvallend en verrassend, maar dit kan voor de start-up juist averechts werken.

Vrachtwagen met de tekst: Stop eminent domain abuse - erop.

03) Gebruik zo min mogelijk koppeltekens en cijfers.

Gebruik zo min mogelijk koppeltekens, meervouden en cijfers in je domeinnaam om de leesbaarheid voor gebruikers te verbeteren. Denk bijvoorbeeld aan de extra min-tekens (-) om woorden te spatiëren. Als je ze echt nodig hebt, gebruik er dan hooguit 1-2. Waarom?

Beeld je eens in dat je de volgende domeinnaam aan iemand wilt communiceren via de telefoon: dit-is-niet-handig.nl of domain4you.nl ... Dat is allemaal inderdaad niet zo handig. Je wil niet hoeven uitleggen waar de streepjes staan, noch hoeven zeggen dat je het cijfer 4 bedoelt in plaats van for / four. Die streepjes maken het niet makkelijker. Dit geldt overigens echt alleen voor je hoofddomein. In het algemeen geldt: hoe korter hoe beter.

04) Check niet of de eerste domeinnaam die je bedenkt, beschikbaar is.

Probeer eerst eens een paar verschillende combinaties van het domeinnaam tot je er een vindt die werkt en laat je niet teveel afleiden door de 'validity-check' gelijk al uit te voeren. Als je dan een domeinnaam vindt die je bevalt, kijk daarna pas of hij beschikbaar is. 

De reden hiervoor is simpel: je wordt afgeleid door suggesties, want de mogelijkheden zijn eindeloos. Een enkele ondernemer voelt zich genoodzaakt om hulp in te schakelen van algoritmes. Maar wij adviseren om dit pas aan het eind te doen als je weet wat je in ieder geval niet wilt. Maak daarom van je zoektocht naar de perfecte domeinnaam eerst een eigen project, in je eigen hoofd en eigen wereld. Neem de tijd, want het is de moeite waard om zelf na te denken en je eigen onderzoek te doen.

05) Gebruik niet alleen je eigen fantasie tijdens het bedenken van een domeinnaam.

Ok, deze moeten we misschien even uitleggen. De nadruk ligt hier vooral op 'je eigen fantasie', want die van anderen mag ook benut worden! Let op: hier geldt wederom, doe dit pas als je zelf goed weet wat je in ieder geval niet wilt. Breng de domeinnamen naar voren bij je favoriete webdesigner of webdeveloper en vraag om er 1 uit te kiezen. 😅

Doe hetzelfde bij je familie of beste vrienden: ze hebben allemaal iets nuttigs te zeggen en wellicht is een combinatie van elementen een mooie uitkomst voor je.

Varianten van een domeinnaam.

06) Reserveer niet allemaal verschillende varianten van je domeinnaam.

Dit is écht niet meer nodig. Het is geen slecht idee om een paar verschillende variaties van je domeinnaam te reserveren, zoals bijvoorbeeld de .com/.nl/.org varianten; maar dit hoeft niet voor de nieuwe extensie-varianten zoals .agency, .media, .club enzovoorts. Wij noemen dit de 'luxe' extensies.

Hier geldt natuurlijk ook dat sommige luxe extensies meer geschikt zijn voor bepaalde doeleinden en andere minder.  Als je variaties voor je website maakt, overweeg dan alleen die extensie te reserveren die absoluut noodzakelijk is. Reserveer enkele varianten om het potentiële gebruikers zo gemakkelijk mogelijk te maken je website te ontdekken en gooi de rest lekker weg. Geef dat geld uit aan advertenties of andere nuttig dingen!

07) Verwerk geen zoekwoorden in je domeinnaam.

Het verwerken van zoekwoorden in je domeinnaam is niet meer noodzakelijk. Vroeger dacht men nog weleens dat het essentieel was om Exact Matching Domains (EMD) te creëeren voor verbeterde vindbaarheid, maar dit is in 2021 niet meer het geval. Sterker nog: het kan soms zelfs afbreuk doen aan de geloofwaardigheid van je bedrijf. Je bedrijf kan er online minder professioneel door over komen.

Maar er zit nog een andere kant aan het verhaal: de zoekmachines...

Het vermogen om snel de kwaliteit van de inhoud te analyseren heeft ons tot veeleisender consumenten gemaakt. Het is inmiddels met een enkele zoekopdracht doodeenvoudig om iets te vinden. In de huidige online wereld a la 2021 is het opnemen van zoekwoorden in de domeinnaam niet alleen onnodig; maar zelfs ook riskant. Zoekmachines zoals Google kunnen EMD's bestraffen of allerminst als gelijkwaardig beschouwen.

Besteed liever tijd aan hoogwaardige kwalitatieve content. 😉

Gelukkig meisje houdt een smartphone vast.

08) Maak je over de vindbaarheid tijdens het kiezen van je domeinnaam geen zorgen.

Er zijn genoeg aanbieders van domeinnamen, maar als het erop aankomt er een te kiezen die je iets geweldigs oplevert, maak er dan een prioriteit van te praten met de mensen om je heen en maak je vooral om de vindbaarheid van je website geen zorgen.

Veel van onze gesprekken met prospects zijn direct bij de start gericht op vindbaarheid. Vindbaarheid is echter een logisch gevolg van een investering in je website. Als je er iets moois en prettigs van maakt dan word je gevonden! Je domeinnaam hoort niet thuis in de wereld van vindbaarheid: dus laat dat gedeelte aan ons over. Zodra je écht een mooie te pakken hebt, neem dan contact met ons op: we leggen de domeinnaam voor je vast en hosten de website op een hypermoderne server.

🎉
Dit is helemaal het einde
Navigeer terug...
You are not using a mobile device: please scale up the browser.